Bebeklerde Kafa Travması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bebeklerde Kafa Travması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kafa Travması

Bebeklerde kafa travması, her yaş grubunda olduğu gibi ciddi bir risk taşır. Ancak bebeklerin kafa yapısı henüz tam olarak gelişmediği için bu risk daha da artar. Özellikle bıngıldak bölgesi çok hassastır ve herhangi bir temasta zarar görebilir. Yeni doğan bebeklerin başına aldıkları darbeler genellikle sert değilse büyük bir risk taşımaz. Bebeklerin kafatası, beyini koruyucu bir zar ile bıngıldak bölgesini koruma altına almıştır. Bu zar, bıngıldağın sanıldığı kadar hassas olmamasını sağlar.

Bebeklerde kafa travması, 1-2 yaş arası çocuklarda daha büyük bir risk oluşturur. Sert bir darbe sonucunda şu gibi ciddi durumlar gelişebilir:

  • Epileptik nöbetler
  • Gelişme geriliği
  • Felç
  • Ciltte morluklar

Bebeklerin kafasına bu sebeple ekstra dikkat edilmelidir.

Kafa travması sonucunda bebeklerin gözlerinde kayma meydana gelebilir. Eğer travma şiddetliyse bu kayma kalıcı olabilir. Göz kayması fark edildiği anda hemen doktora başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Kafa travması sonrası şiddetli kusmalar görülebilir. Kusma, kafa travmasının şiddetini azaltmaz, aksine ciddi bir belirtidir. Kusma, bilinç kaybı ve hareketlerde anormallikler görüldüğünde, travmanın ciddiyeti anlaşılabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin dilinin geriye kaçmasını engellemek gerekir. Bebeğin başı öne doğru tutulmalı ve dilin kaçması engellenmelidir.

Kafa travması sonucunda beyin kanaması gelişirse, bu durum bebeğin hayatını tehdit edebilir. Bu nedenle erken teşhis ve kontrol çok önemlidir. Bebeklerde görülen kafa travmasının evde bir tedavisi yoktur. Hayati risk taşıyan bir durum olduğundan, mutlaka doktora başvurulmalı ve doktor kontrolü altında tedavi edilmelidir. Bebeklerin kafa yapısı tam olarak gelişmediği için ameliyat genellikle önerilmez.

Bebeklerde kafa travması ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Bebeğin kafasına sert darbelerden kaçınılmalıdır.
  • Bebek, düşme riski olan yerlerden uzak tutulmalıdır.
  • Bebek taşınırken baş desteklenmelidir.
  • Kafa travması belirtileri görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır.

Erken teşhis ve tedavi, bebeklerde kafa travmasının olası ciddi sonuçlarını önleyebilir. Bu nedenle ebeveynlerin ve bakıcıların bu konuda bilinçli ve dikkatli olmaları çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumuşak Doku Travması Belirtileri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Travması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Travması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Travması Belirtileri ve Tedavisi

Travma Belirtileri ve Tedavisi

Travma Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kafa Travması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kafa Travması Belirtileri ve Tedavisi

Ruhsal Travma Belirtileri ve Tedavisi

Ruhsal Travma Belirtileri ve Tedavisi