Yumuşak Doku Travması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Yumuşak Doku Travması Belirtileri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Travması

Yumuşak doku travması, doku zedelenmesi denildiğinde insanların aklına genellikle kemik ya da yumuşak doku zedelenmeleri gelir. Yumuşak dokular; deri, deri altı, kas dokuları, kas bağları ve tendonlardır. Bu dokularda herhangi bir darbe ya da zedelenme sonrasında cilt altında yaralanmalar meydana gelebilir. Bu tür durumlar kaslar ve bağ dokularının zarar görmesine yol açabilir.

Yumuşak Doku Travmasının Belirtileri

Deri ve deri altındaki darbeler sonrasında oluşan kılcal damar kanamaları, deri altında morluklara sebep olur ve bu durum ödem oluşturabilir. Bu morluklar zaman içerisinde vücut tarafından emilir ve yok olur. Yüzeysel doku zedelenmeleri genellikle tehlike arz etmez ve tedavi gerektirmeden zamanla kendi kendini onarır. Ancak, önemli derecede zedelenmeler, kas ve bağ yırtıkları gibi durumlar ciddi olabilir ve zamanında tedavi edilmezse kalıcı hasarlar bırakabilir. Yumuşak doku travmasında kanamaları ve şişkinlikleri en aza indirebilmek için ilk müdahale bir torba içerisine konulmuş buzu deriye temas etmeyecek şekilde bölgeye uygulamaktır. Yumuşak doku travması önemli sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu nedenle yumuşak doku travması doktor kontrolünde iyi bir şekilde tedavi edilmelidir.

Yumuşak Doku Travmasının Şiddetine Göre Sınıflandırılması

  • Hafif Zedelenmeler: Bazı lifler yırtılmış olabilir. Bölgenin şişmesi ve ağrılar kendini belli eder. Fazla bir fonksiyon ve kuvvet kaybı görünmez.
  • Orta Şiddetli Zedelenmeler: Birçok lif yırtılmış olabilir. Ağrı ve şişkinliklerle beraber fonksiyon kaybı görülür.
  • Şiddetli Zedelenmeler: Yumuşak doku tamamen zedelenmiş ya da hasar görmüştür. Cerrahi müdahale gerekebilir.

Yumuşak Doku Travmaları Tipleri

  • Akut Yumuşak Doku Travması: Bu tür travma kendini o bölgede şişme, duyarlılık, uyuşma ve renk değişimi gibi belirtilerle gösterir. 1-6 hafta arasında süren travmalardır. Aile ve çevresel faktörler gibi birçok neden ve sebebi mevcuttur. Yumuşak doku travması kişiden kişiye farklı şiddette ve sıklıkta ortaya çıkabilir.
  • Kronik Yumuşak Doku Travması: Bu tür travmalarda ise sık sık tekrarlama ihtimali olduğundan dolayı hastanın ani hareketlerden kaçınıp dikkatli olması gerekir.

Yumuşak Doku Travması Tedavileri

  • Buz Uygulaması: İlk üç gün en az 20 dakikalık 2-3 saatte bir olacak aralıklarla uygulanır.
  • Elastik Bandajla Kompresyon: Şiş olan dokunun çevresini çapraz saracak şekilde sargı ile sararak kompresyon uygulanır. Çok sıkı sarılmaması ve kan dolaşımına zarar vermemesi önemlidir.
  • Elevasyon: Travmaya uğrayan bölge kol ya da bacakta ise o bölgeyi yukarı doğru kaldırmak ödem oluşmasını engellediği gibi geriletir.
  • Rehabilitasyona Çabuk Başlama: 24 saatten sonra izometrik ve eklem hareket açıklığı egzersizleri yapılır. İlerleyen günlerde ise ağrı geçtikten sonra güçlendirme hareketleri yapılır.
  • Dinlenmek: Tedavinin önemli bir parçasıdır. Hafif hareketlerle ağrıyan bölgeyi tembelliğe alıştırmamak gerekir. Ağrısız bir şekilde yürüyene kadar koşu ve zıplama gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
  • Ağrı Kesiciler: Gerektiğinde yumuşak doku travmaları için reçetesiz satılan parasetamol veya ibuprofen içerikli ilaçlar ağrıyı dindirir.
  • Sıcak Uygulama: Kasların gevşemesini ve kan dolaşımının rahatlamasını sağlar.

Yumuşak Doku Travması Ameliyatı

Genellikle ilaç ve diğer tedavi yöntemleri fayda vermediği zaman yumuşak doku travması ameliyatı yapılır. Ameliyat, hasarlı dokunun onarılması veya çıkarılması amacıyla yapılır ve genellikle ciddi doku hasarlarında başvurulan bir yöntemdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Travma Terapisi

Travma Terapisi

Haber Bülteni